Ξεκινούν οι συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας για ΜΟΕ

Ξεκινούν οι συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας για ΜΟΕ
Αθήνα
Χαμηλούς τόνους και «μικρό καλάθι» κρατά η Αθήνα ενόψει της επανέναρξης, σήμερα, Παρασκευή  στην Τουρκία, των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) - έπειτα από δύο χρόνια αναστολής. 

Πηγές που βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν τι έχει διαμειφθεί το τελευταίο διάστημα επισημαίνουν ότι με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα δεν θα πρέπει να αναμένονται δραματικές εξελίξεις, κυρίως για πολιτικούς λόγους.

Από ελληνικής πλευράς θα ηγηθεί των συνομιλιών ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος και από τουρκικής ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου (που έχει την αρμοδιότητα και των διερευνητικών επαφών).

Για το ζήτημα των ΜΟΕ έγινε την περασμένη εβδομάδα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου αντιστοίχως, καθώς και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Όπως όλα δείχνουν, ένα βασικό θέμα που θα βρεθεί στο τραπέζι θα είναι τα Πεδία Βολής στο Αιγαίο. Η Άγκυρα εμφανίζεται ανυποχώρητη στο ζήτημα αυτό, κάτι που έχει καταστήσει σαφές με έγγραφό της από τον Απρίλιο του 2014. Και η κατάσταση επιδεινώθηκε έπειτα από την έκδοση της παράτυπης τουρκικής αγγελίας προς αεροναυτιλλομένους (ΝΟΤΑΜ) στις αρχές Μαρτίου που τελικώς αποσύρθηκε. Το αποτέλεσμα όμως ήταν η συμφωνία των δύο πλευρών να συζητήσουν ξανά ΜΟΕ.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει δεσμεύσει τρεις περιοχές στο Αιγαίο ως Πεδία Βολής. Τα δύο εξ' αυτών, της Ψαθούρας και της Άνδρου, είναι που κατά κύριο ενοχλούν την Τουρκία, η οποία διαμαρτύρεται ότι αυτά δεσμεύονται για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και όπως φαίνεται, η τουρκική πλευρά έχει δηλώσει ότι μία ικανοποιητική πρόταση θα ήταν η αμοιβαία απόσυρση των Πεδίων Βολής - μία λύση που δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Φυσικά, ενδιάμεσες λύσεις θα μπορούσαν να βρεθούν, αλλά απαιτείται πολιτική βούληση που αμφίβολο είναι αν υπάρχει. Θα μπορούσε π.χ. να μειωθεί το χρονικό διάστημα δέσμευσης των ελληνικών Πεδίων Βολής. Θα ήταν όμως διατεθειμένη η Τουρκία να κάνει κι εκείνη μία κίνηση καλής θέλησης, όπως π.χ. να σταματήσει τους προκλητικούς πλόες πολεμικών πλοίων που ενίοτε παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα; Σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα ανταλλάγματα που θα ζητούσε η Αθήνα.

Αυτό που προκύπτει από ορισμένες συνομιλίες πάντως είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι στην παρούσα φάση έτοιμη ούτε και επιθυμεί να προχωρήσει σε εις βάθος συζήτηση για ΜΟΕ. Η διαχείριση του οικονομικού προβλήματος μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η Αθήνα κωλυσιέργησε όσο μπορούσε για την έναρξη των σχετικών συνομιλιών.

Παράλληλα, στην Τουρκία, η κυβέρνηση του ΑΚΡ δίνει μάχη ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου και εστιάζει περισσότερο σε αυτή, καθώς και στη διαχείριση άλλων μετώπων στην εξωτερική της πολιτική.

Άγγελος Αθανασόπουλος
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις