Με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών

Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών δημιουργεί η κυβέρνηση
H δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στις υφιστάμενες υποδομές υποδοχής και περίθαλψης αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα, είναι μερικά από τα μέτρα στα οποία προχωρά άμεσα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. 


Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων και επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου από την Πρωθυπουργό κυρία Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, με τη συμμετοχή των υπουργών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού, μετά την ενημέρωση από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση, αποφασίστηκαν τα εξής: 

- Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

-Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

-Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που συμμετείχε στη σύσκεψη τόνισε  τα μέτρα θα έχουν στόχο, μέσα σε σύντομο χρόνο -σε ανθρώπινα χρονικά πλαίσια-, να νοιώσουν οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι των νησιών μία βελτίωση για την κατάσταση που βιώνουν.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί η κρίση» δήλωσε ο κ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι η επίλυση του προσφυγικού προβλήματος απαιτεί την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακούφιση των πληθυσμών και υπογράμμισε ότι το ζήτημα πρέπει να διεθνοποιηθεί σε επίπεδο ΟΗΕ.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, ασφαλώς, μία υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό ζήτημα, υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κ. Θάνου θα είναι πολύ συγκεκριμένα για τη βελτίωση των συνθηκών.

Ο ίδιος συναντήθηκε με την ΚΕΔΕ ώστε να υπάρξει συνεργασία με την Τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη φτάνουν στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο αρμόδιος επίτροπος για τη μεταναστευτική πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι δύο αξιωματούχοι θα έχουν συνάντηση με τους Έλληνες αρμόδιους υπουργούς το βράδυ της Πέμπτης στον Πειραιά, προκειμένου να δημιουργηθεί στην πόλη ένα κέντρο υποβοήθησης για την επιτάχυνση της καταγραφής των εισερχομένων στη χώρα, της παροχής ασύλου και του συντονισμού της επιστροφής στη χώρα τους, των παράτυπων μεταναστών. 

Την Παρασκευή οι κ. Τίμερμανς και Αβραμόπουλος θα μεταβούν στην Κω, όπου το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ προκειμένου να συζητήσουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 

Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με επίκεντρο το μεταναστευτικό είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον γάλλο ομόλογό του για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ιδίως τους τελευταίους μήνες, λόγω των πρωτοφανών μεταναστευτικών ροών καθώς και για τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, σε συνεργασία κυρίως με τα αρμόδια ευρωπαϊκά fora, να ολοκληρώσει αμέσως το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέθεσε, τέλος, στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας τις απόψεις του για την ανάγκη συνολικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού - τόσον από πλευράς ασφάλειας όσον και, πρωτίστως, από πλευράς προστασίας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου - σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί πλήρως η συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008.

Η επικοινωνία έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και θα συνεχισθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με το ίδιο αντικείμενο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις