Όρμπαν: Να δώσει η Ελλάδα τη φύλαξη των συνόρων σε «πρόθυμους» της ΕΕ

Όρμπαν: Να δώσει η Ελλάδα τη φύλαξη των συνόρων σε «πρόθυμους» της ΕΕ
Βερολίνο, Γερμανία
Για «ηθικό ιμπεριαλισμό» στο ζήτημα της υποδοχής προσφύγων στην ΕΕ κατηγορεί την Άνγκελα Μέρκελ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν -και μάλιστα επί γερμανικού εδάφους προσκεκλημένος των Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος της καγκελαρίου, που έρχεται ανοιχτά σε σύγκρουση της της λόγω του προσφυγικού.

Ο Βίκτορ Όρμπαν τονίζει ότι όποια απόφαση λαμβάνει η Γερμανία θα πρέπει να ισχύει για τον εαυτό της και επαναφέρει προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων διεθνώς, καθώς και να προταθεί στην Ελλάδα να παραχωρήσει τον έλεγχο των συνόρων της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρόθυμες να μετάσχουν στη φύλαξή τους με εθελοντική αποστολή στρατευμάτων.

«Έχω μακρά λίστα» είπε ο Όρμπαν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Μπαντ Στάφελσταϊν, απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει από την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. «Το σημαντικότερο είναι να μην υπάρξει ηθικός ιμπεριαλισμός» στο θέμα της ροής προσφύγων ανέφερε κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να επιβάλει την άποψή της για μία ανοιχτή ΕΕ στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Τόνισε ότι διεκδικεί για τη χώρα του το δικαίωμα να ενεργεί διαφορετικά από τη Γερμανία, λέγοντας ότι η Ουγγαρία δεν θέλει να αλλάξει λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και ζητά από όλες τις χώρες να σεβαστούν αυτήν την απόφασή της.

«Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα της Γερμανίας να ορίζει τις ηθικές απαιτήσεις της, κυρίως όσον αφορά την ίδια. Και αν ληφθεί η απόφαση να τους αφήσουν να περάσουν όλοι [οι πρόσφυγες] ή να μην δεχθούν κανένα, εμείς θα δεχτούμε την απόφαση αυτή ως μια απόφαση της Γερμανίας» δήλωσε ο Όρμπαν.

Για να συμπληρώσει: «Όμως, όποια απόφαση κι αν λάβει η Γερμανία, αυτή θα πρέπει να ισχύει μόνο για αυτήν, αυτό ζητάω. Εμείς είμαστε Ούγγροι, όμως, δεν μπορούμε να βλέπουμε τον υπόλοιπο κόσμο με τη ματιά της Γερμανίας. Η Ουγγαρία πρέπει να έχει το δικαίωμα να να ελέγχει τον αντίκτυπο της μαζικής μετανάστευσης. Ο ουγγρικός λαός δεν το θέλει αυτό, και ζητούμε να γίνει σεβαστή η θέληση του ουγγρικού λαού».

Η Ουγγαρία «έχει το δικαίωμα να καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα» επανέλαβε ο Όρμπαν, ο οποίος διαφώνησε από την αρχή με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα της χώρας για τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από πολέμους και διώξεις.

Ο Βίκτορ Όρμπαν επανέφερε πρόσφατες προτάσεις του σε ένα σχέδιο έξι-σημειών, όπως ανέφερε, για την επίλυση της κρίσης το οποίο θα καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής.

Μεταξύ άλλων θα εισηγηθεί να προταθεί στην Ελλάδα να παραχωρήσει τον έλεγχο των συνόρων της στις ευρωπαϊκές χώρες που θα ήθελαν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, καθώς και να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των οικονομικών μεταναστών και των αιτούντων άσυλο πριν μπουν στον χώρο Σένγκεν.

Παράλληλα, ζητά να υπάρξουν παγκοσμίως ποσοστώσεις για την υποδοχή των προσφύγων και όχι μόνο στην ΕΕ και να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο με πόρους τρία δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία.

«Ο στόχος μου είναι να προσπαθήσουμε να λάβουμε υπόψη μας την πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική γιατί διαφορετικά έχω την αίσθηση ότι σήμερα θα ληφθούν αποφάσεις στις οποίες δεν θα κυριαρχούν η πραγματικότητα και τα επιχειρήματα» κατέληξε.

Στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Τρίτη εγκρίθηκε χωρίς ομοφωνία το σχέδιο για ανακατανομή 120.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ -αντίσταση χωρών της κεντρικής Ευρώπης δεν κάμφθηκε, αλλά ουσιαστικά παρακάμφθηκε με την αρχή της πλειοψηφίας.

Η Βουδαπέστη έχει ξεσηκώσει κατακραυγή με τη μεταχείριση των προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν μέσα από το έδαφός της καθ' οδόν προς χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης -με τον Όρμπαν να δηλώνει πως τα κλειστά σύνορα και η καταστολή έρχονται στο όνομα της προάσπισης «των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης».

Ντροπιαστικές σκηνές για την Ευρώπη με βία και δακρυγόνα κατά προσφύγων έχουν εκτυλιχθεί το τελευταίο διάστημα στα ουγγρικά σύνορα, όπου η κυβέρνηση Όρμπαν έχει σηκώσει έναν φράχτη 175 χιλιομέτρων στη μεθόριο με τη Σερβία και τον επεκτείνει πλέον στα σύνορα με την Κροατία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις