Από το ΥΠΕΞ της Αλβανίας στην Ελλάδα για θητεία...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Πολιτικό θέμα έχει δημιουργήσει στην Αλβανία η κλήση στράτευσης που πήρε από τις ελληνικές Eνοπλες Δυνάμεις ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιμίτρι Μπουσάτι, Πίρο Βένγκου...
ο οποίος θεωρείται ως το «δεξί χέρι» του Αλβανού υπουργού τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντ. Μπουσάτι με τον στενό συνεργάτη του, Πίρο Βένγκου (δεξιά), ο οποίος έχει κληθεί από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για 6μηνη θητεία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντ. Μπουσάτι με τον στενό συνεργάτη του, Πίρο Βένγκου (δεξιά), ο οποίος έχει κληθεί από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για 6μηνη θητεία
Η μητέρα του 30χρονου Πίρο Βένγκου είναι ελληνικής καταγωγής από την περιοχή της Δρόπολης της Νότας Αλβανίας και ο πατέρας του Αλβανός. Σε πολύ μικρή ηλικία ήρθε στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του και πήγε σε ελληνικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο στην Αθήνα, παίρνοντας και την ελληνική υπηκοότητα.
Η αποκάλυψη
Η αποκάλυψη αυτές τις μέρες από τον αλβανικό Τύπο ότι ο Π. Βένγκου πήρε κλήση από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για να υπηρετήσει θητεία έξι μηνών σε αυτές ως Ελληνας πολίτης, σε μια περίοδο που η αλβανική πλευρά και το ίδιο το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνουν να ανεβάζουν τους τόνους με την Ελλάδα, με αφορμή τις έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο, θέτοντας ζήτημα και θαλάσσιων συνόρων, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις στην Αλβανία.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών της αλβανικής Βουλής τέθηκε με ένταση το θέμα του Π. Βένγκου, με τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αλντο Μπούμτσι, να κάνει λόγο για πολιτικό σκάνδαλο και να ζητά την παραίτηση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ντιμίτρι Μπουσάτι.
«Είναι μια σκανδαλώδης και δυσάρεστη κατάσταση», είπε προσθέτοντας ότι ο Π. Βένγκου από τη θέση που έχει στο υπουργείο Εξωτερικών είναι γνώστης των μυστικών εθνικής ασφάλειας και διπλωματίας. «Ολο το εμπιστευτικό υλικό περνάει από τα χέρια του Π. Βένγκου, έναν άνθρωπο ο οποίος είναι στρατιώτης άλλης χώρας», ανέφερε.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σελίμ Μπελορτάγια, περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι πράγματι ο Π. Βένγκου πήρε κλήση στράτευσης από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις λόγω και της ελληνικής υπηκοότητάς του, αλλά δεν έχει πάει ακόμη στρατιώτης στην Ελλάδα.
Οπως αναφέρθηκε για τον Π. Βένγκου, εδώ και πάνω από δύο χρόνια που είναι στη θέση αυτή ως διευθυντής γραφείου του υπουργού υπογράφει όλα τα έγγραφα των διευθυντών του υπουργείου και ελέγχει την ατζέντα του υπουργού και των συμβούλων του. Επίσης είναι παρών στις περισσότερες συναντήσεις του υπουργού με ξένους ομολόγους του και τον συνοδεύει στα ταξίδια του στο εξωτερικό.
Το υποβάθμισαν
Πάντως άλλοι βουλευτές επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει θέμα, ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έχουν π.χ. και ολλανδική υπηκοότητα και πως όταν θα πάει στρατιώτης στην Ελλάδα δεν θα είναι στη θέση που κατέχει σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Παράγοντες της μειονότητας έλεγαν ότι ο Π. Βέγκου πήγε όταν ήταν ακόμη μωρό στην Αθήνα και μετά το λύκειο που έβγαλε στην Αθήνα έφυγε για σπουδές στη Γαλλία. Η οικογένειά του είχε πάντα σχέση με την πολιτική και ο παππούς του ήταν μεγαλοστέλεχος του Εμβερ Χότζα. Ετσι όταν επέστρεψε από τη Γαλλία εντάχθηκε στην ελίτ του σοσιαλιστικού κόμματος και βρέθηκε στη θέση του διευθυντή του υπουργού Εξωτερικών.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις