Με κλείσιμο των συνόρων απειλεί απερίφραστα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών

Με κλείσιμο των συνόρων απειλεί απερίφραστα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών
Ανοιχτή απειλή για κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΜΔ διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ως μέσο πίεσης στην Αθήνα για το Προσφυγικό. «Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχτεί ευρωπαϊκή βοήθεια», είπε στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. 
Ο αυστριακός υπουργός που συμμετείχε στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο πιστεύει ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια θα στείλει μήνυμα στους πρόσφυγες να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη. «Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν τον δρόμο», είπε ο Κουρτς. «Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα», σημείωσε ο αυστριακός υπουργός. «Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, τότε θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας - Μακεδονίας», πρόσθεσε. Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα ελεγχθούν αποτελεσματικά τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία παρά την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο. «Δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία. Αλλά η Μακεδονία είναι πρόθυμη να το κάνει», είπε ο Κουρτς.
Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών προέρχεται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και ταυτίζεται με τις χώρες Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) οι οποίες έστειλαν πρόσφατα δεκάδες αστυνομικούς στα Σκόπια για τη φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα.
  
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ. Η Ντόρα Μπακογιάννη, η μόνη ελληνική συμμετοχή στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο, καταδίκασε απερίφραστα την πολιτική των χωρών αυτών. «Είναι αδιανόητη η στάση των νέων χωρών-μελών για τις οποίες δώσαμε μάχη να ενταχθούν στην ΕΕ», είπε η Μπακογιάννη σε εκδήλωση για το Προσφυγικό στο Μόναχο με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν. Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, δέχτηκε τις προτάσεις για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ. Και το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια δεν θα είχε κανένα νόημα πέραν της καταδίκης χιλιάδων προσφύγων να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.
Ο Αντον Χοφράιτερ, πρόεδρος των γερμανών Πρασίνων, προειδοποίησε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι «το κλείσιμο των συνόρων θα οδηγήσει αναπότρεπτα στην εξαθλίωση όλο και περισσότερων προσφύγων, στην ενίσχυση των κυκλωμάτων διακίνησης, σε περισσότερους θανάτους προσφύγων». Τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων». Αφησε όμως και αιχμές λέγοντας ότι «η Ελλάδα που επλήγη και από την οικονομική κρίση, είχε γενικά δυσκολίες να εφαρμόσει μια συντεταγμένη διαδικασία υποδοχής προσφύγων».
  
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ. «Πού είναι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στη Διάσκεψη Ασφαλείας;» με ρωτούσε ο απεσταλμένος της αριστερής γερμανικής εφημερίδας «Ταγκεστσάιτουνγκ» (taz) στο Μόναχο. Ο πόλεμος στη Συρία με τον ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ να μιλά για νέο ψυχρό πόλεμο και οι κόντρες Κέρι - Λαβρόφ ήταν τα κεντρικά θέματα της διάσκεψης για την οποία συγκεντρώθηκαν το τριήμερο στο Μόναχο πάνω από 30 πρόεδροι και πρωθυπουργοί, περισσότεροι από 60 υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας μαζί με 300 ειδήμονες σε θέματα παγκόσμιας ασφαλείας.

Και έλληνας υπουργός θα έπρεπε να είναι παρών στο πάνελ για το Προσφυγικό με τον γερμανό επικεφαλής των υπηρεσιών της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάγερ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξηγούσε ότι το ΝΑΤΟ θα ενημερώνει τις ακτοφυλακές Τουρκίας και Ελλάδας, και τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, που προειδοποιούσε ότι «η κρίση δεν ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015 και δεν θα τελειώσει τον Μάρτιο του 2016». Ο Αυστριακός Κουρτς αξιοποίησε την ευκαιρία να ζυμώσει τις απόψεις του επί ένα τριήμερο στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο. Οι έλληνες υπουργοί απουσίαζαν για δεύτερη χρονιά. Το 2015 υπήρχε το ελαφρυντικό ότι μόλις είχε ορκιστεί η κυβέρνηση. Φέτος;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ TANEA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις