Το τουρκικό αντίμετρο για τα ρωσικά Α/Α τύπου S-400 !

Ως απάντηση στην επιχειρησιακή ανάπτυξη ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στη Συρία, παρουσιάστηκε από τις τουρκικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, η παράδοση στην Αεροπορία της Τουρκίας ενός εγχώριας σχεδίασης συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου.

Συγκεκριμένα, την παράδοση στην Αεροπορία της Τουρκίας του συστήματος ηλεκτρονικής κρούσης KORAL ανακοίνωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2016, ο τουρκικός όμιλος Aselsan. Το εγχώριας σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής σύστημα ηλεκτρονικής κρούσης KORAL αποτελεί κινητό σύστημα παρεμβολής και παραπλάνησης εχθρικών ραντάρ (επίγειων, εναέριων, ναυτικών).
Έχει σχεδιαστεί με σκοπό την παρεμβολή και παραπλάνηση παραδοσιακών αλλά και προηγμένης τεχνολογίας εχθρικών ραντάρ, την ταυτόχρονη ανάλυση εκπομπών πολλαπλών ραντάρ σε ευρεία ζώνη συχνοτήτων και την αυτόματη δημιουργία της κατάλληλης παρεμβολής λόγω της ψηφιακής μνήμης ραδιοσυχνοτήτων (DRFMQ Digital Radio Frequency Memory) που διαθέτει.
Το σύστημα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων IDEF 2015, αποτελείται από δύο τροχοφόρα (8×8) οχήματα τακτικών μεταφορών κατασκευής της γερμανικής MAN, που στα σασί τους μεταφέρουν τα δύο συστατικά στοιχεία του συστήματος: το υποσύστημα μέτρων ηλεκτρονικής υποστήριξης ραντάρ (Radar Electronic Support) KORAL ED και το υποσύστημα ηλεκτρονικής κρούσης ραντάρ (Radar Electronic Attack) KORAL ET.

Σε ό,τι αφορά το υποσύστημα KORAL ED, είναι σπονδυλωτής σχεδίασης και αρχιτεκτονικής πολλαπλών δεκτών. Λόγω της δυνατότητας λειτουργίας σε ευρεία ζώνη συχνοτήτων και μεγάλης χωρικής κάλυψης σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μετρήσεων υψηλής παραμετρικής ακρίβειας (RF, PRI, PW, DOA) το KORAL είναι ικανό να διαχειριστεί τόσο παραδοσιακές όσο και αναδυόμενες απειλές, με αυτόματη αναγνώριση αυτών και ταχεία αντίδραση.
Το επίσης σπονδυλωτής σχεδίασης υποσύστημα KORAL ET, που ενσωματώνει ψηφιακό δέκτη, γεννήτρια παρεμβολών και ψηφιακή μνήμη ραδιοσυχνοτήτων, χρησιμοποιεί πολλαπλές τεχνικές παρεμβολής και παραπλάνησης και είναι αποτελεσματικό τόσο κατά των παραδοσιακών όσο και των αναδυόμενων απειλών.
Για τη λειτουργία του το KORAL απαιτεί δύο χειριστές και έναν επόπτη που βρίσκονται εντός του κλωβού της μονάδας ελέγχου λειτουργίας (OCU: Operation Control Unit), που συμμορφώνεται με τα νατοϊκά πρότυπα και παρέχει προστασία από πυρηνικούς, βιολογικούς και χημικούς παράγοντες.
Επίσης, στον εξοπλισμό του συστήματος μπορούν να προστεθούν συστήματα σχεδιασμού αποστολής (Mission Planning) και εργαλείο ανάλυσης αποστολής (Mission Analysis Tool). Τo KORAL έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να επιχειρεί σε ηλεκτρομαγνητικά κορεσμένα περιβάλλοντα επιτυγχάνοντας εντοπισμό και γεωγραφικό προσδιορισμό της απειλής με μεγάλη ακρίβεια.
Η δραστική εμβέλεια εικάζεται ότι ανώτερη των 150 χιλιομέτρων και μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος από -30ο Κελσίου έως +50ο βαθμούς Κελσίου και ποσοστό υγρασίας 95%.
Όπως αναφέρθηκε κατά την τελετή παράδοσης το KORAL το 2013 υπεβλήθη σε εκτεταμένες δοκιμές πεδίου και πιστοποίησης ώστε να διασφαλιστεί η ικανότητα του να λειτουργεί αποτελεσματικά σε κορεσμένα ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλοντα. Επίσης, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης συστήματα KORAL είχαν ήδη αναπτυχθεί από τα τέλη του 2015 στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.
Φυσικά, το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον το KORAL μπορεί να αποτελέσει αντίμετρο για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400. Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι εξ ορισμού δύσκολη και δυσχεραίνεται πολύ περισσότερο από την έλλειψη λεπτομερειών για τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις του KORAL.
Πιθανά το KORAL θα μπορούσε να «παρέμβει» στην καθοδήγηση ενός βλήματος του συστήματος S-400 εφόσον το επιτρέπει η δραστική εμβέλεια του (περί τα 150 χιλιόμετρα). Όμως καθώς τα βλήματα του συστήματος S-400 διαθέτουν ενεργό και ημιενεργό καθοδήγηση είναι πιθανό η επίδραση του KORAL να είναι μηδενική.
Σε ό,τι αφορά τα ραντάρ του συστήματος S-400 η παρεμβολή τους θα πρέπει να θεωρηθεί πολύ δύσκολη, καθώς έχουν πολλαπλάσια εμβέλεια από το KORAL, αλλά και γιατί η όποια παρεμβολή θα μπορεί εύκολα να απομονωθεί ως «θόρυβος υποβάθρου».
Εξ ορισμού τα επίγεια συστήματα παρεμβολής είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι πρακτικά αδύνατο, να παρέχουν προστασία σε εναέριους στόχους καθώς θα πρέπει να εκπέμψουν σήμα παρεμβολής πολύ μεγαλύτερης ισχύος του ραντάρ εντοπισμού – εγκλωβισμού και αντιδρούν με υστέρηση αφού λαμβάνουν το σήμα (και αναγνωρίζουν τη συχνότητα στην οποία πρέπει να παρεμβάλουν) όταν ο στόχος έχει ήδη καταυγαστεί.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και όλα τα σύγχρονα αεροσκάφη (μαχητικά, μεταφορικά, ειδικών αποστολών κ.λπ.) διαθέτουν ενσωματωμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (αυτοπροστασίας). Ένα επίγειο σύστημα παρεμβολής μπορεί να αποβεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στην προστασία επίγειου στόχου (σημειακού ή περιοχής) παρεμβάλλοντας τα ραντάρ που χρησιμοποιούνται για την στόχευση όπλων κατά του επίγειου στόχου.
Επίσης το ίδιο το KORAL θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο παρεμβολής από παρεμβολέα («jam the jammer”). Για παράδειγμα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαθέτουν σε υπηρεσία συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Krasuha-4 τα οποία σύμφωνα με την κατασκευάστρια KRET «μπορούν να καταστείλουν κατασκοπευτικούς δορυφόρους, επίγεια ραντάρ και αερομεταφερόμενα συστήματα εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS: Airborne Warning and Control System).
Το σύστημα Krasuha-4 παρέχει πλήρη προστασία σε κάθε αντικείμενο στον εντοπισμό από ραντάρ σε αποστάσεις 150 έως 300 χιλιόμετρα και μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημίες σε εχθρικά ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και συστήματα επικοινωνιών».

http://www.defence-point.gr/news/?p=147452

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις