Ωμή παραβίαση της νομοθεσίας για τις χρεωστικές - πιστωτικές κάρτες από τα ΕΛΤΑ


Ωμή παραβίαση της νομοθεσίας για τις χρεωστικές - πιστωτικές κάρτες από τα ΕΛΤΑ

Τα ΕΛΤΑ προφανώς για λόγους που αυτά γνωρίζουν χρεώνουν την συναλλαγή σε δύο ξεχωριστές αποδείξεις.

Την ώρα το ίδιο το κράτος απαγορεύει την προμήθεια από χρήση μέσων πληρωμής όπως είναι η χρεωστική ή πιστωτική κάρτα οι ίδιες οι εταιρίες του δημοσίου παραβιάζουν την νομοθεσία. Ειδικότερα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία χρεώνουν ασύλληπτες προμήθειες σε περιπτώσεις πληρωμής με κάρτα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση την απόδειξη της οποίας δημοσιοποιούμε Ελληνικά Ταχυδρομεία χρεώνουν0,35 Ευρώ προμήθεια για πληρωμή συστημένης επιστολής με κάρτα. Το κόστος αποστολής της επιστολής είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση 6,05 Ευρώ και η προμήθεια των 0,35 Ευρώ συνεπάγεται το τοκογλυφικό ποσοστό επί της συναλλαγής του 5,8%.
Μάλιστα τα ΕΛΤΑ προφανώς για λόγους που αυτά γνωρίζουν χρεώνουν την συναλλαγή σε δύο ξεχωριστές αποδείξεις. Ωστόσο η νομοθεσία είναι απολύτως σαφής.
Ειδικότερα το άρθρο 56 του ν. 4370/2016 που τροποποιεί τον ν. 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή προβλέπει ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται καμία επιβάρυνση στους καταναλωτές λόγω της χρήσης μέσων πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική ή η χρεωστική κάρτα. 
Επισημαίνεται ότι η απόλυτη απαγόρευση επιβολής τέτοιων επιβαρύνσεων είχε θεσμοθετηθεί ήδη με τον ν. 3862/2010 (άρθρο 49 παρ. 3 εδ. β΄). Ωστόσο, μετά τη θέση σε ισχύ της Υ.Α Ζ1-891/2013 (ΦΕΚ Β΄ 2144), από τις 13.6.2014, η οποία απαγόρευε τη χρέωση των καταναλωτών για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής μόνο «για δαπάνη υπερβαίνουσα το κόστος χρήσης αυτού του μέσου», εμφανίστηκαν από ορισμένους προμηθευτές πρακτικές επιβολής χρεώσεων σε καταναλωτές λόγω πληρωμής μέσω κάρτας.
ΠΗΓΗ : www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET! (ΟΔΗΓΙΕΣ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ε.Σ.)