Μισθοί - συντάξεις: Πόσα κόβουν οι αλλαγές σε κλίμακα και αφορολόγητο

Μισθοί - συντάξεις: Πόσα κόβουν οι αλλαγές σε κλίμακα και αφορολόγητο
Καλοκαιρινή ψυχρολουσία με μειώσεις μισθών και συντάξεων έως και 23 ευρώ στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια φορολογουμένων χωρίς παιδιά επιφυλάσσουν οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε συνδυασμό με τη δραστική συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ.
Οι επώδυνες αλλαγές οι οποίες ψηφίστηκαν την Κυριακή από την κυβερνητική πλειοψηφία εφαρμόζονται στα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και σύντομα, ενδεχομένως και από τον Ιούνιο, αναμένεται να γίνουν αισθητές με μειώσεις μισθών και συντάξεων στη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων μέσω των αλλαγών στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Οι αλλαγές στο Φορολογικό φέρνουν και αυξήσεις μισθών - συντάξεων για λίγους τυχερούς φορολογουμένους χωρίς παιδιά οι οποίοι (κυρίως) βρίσκονται στην εισοδηματική ζώνη των 30.000-40.000 ευρώ.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ. Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, όμως, έρχονται αξιοσημείωτες επιβαρύνσεις. Μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ (αφού έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές) έχει σήμερα μηνιαία παρακράτηση φόρου 8,2 ευρώ. Με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν η μηνιαία παρακράτηση φόρου θα πρέπει να αυξηθεί στα 24,6 ευρώ, επομένως ο μισθός του θα μειωθεί κατά 16,4 ευρώ κάθε μήνα, μετά την εφαρμογή των νέων φορολογικών διατάξεων.
Ο νόμος που ψηφίστηκε ορίζει ότι οι αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα πρέπει να εφαρμοστούν από την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων. Επειδή είναι σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχουν καθυστερήσεις, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η ψυχρολουσία να μεταφερθεί για τον Ιούλιο, ενώ μένει να διευκρινιστεί με την εγκύκλιο που θα πρέπει να εκδώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αν θα υπάρξει και αναδρομική παρακράτηση των αυξημένων φόρων από την 1η Ιανουαρίου ή οι επιβαρύνσεις των πρώτων μηνών του έτους θα αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό των φορολογικών δηλώσεων του 2017.
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στο Φορολογικό αργά ή γρήγορα θα φέρουν μειώσεις μισθών και συντάξεων:

* Από 6,6 ευρώ έως και 22,7 ευρώ τον μήνα για φορολογουμένους χωρίς παιδιά και ετήσιο εισόδημα από 9.000 έως και 25.000 ευρώ. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ (ή 750 ευρώ τον μήνα) σήμερα δεν υπόκειται σε μηνιαία παρακράτηση φόρου δεδομένου ότι καλυπτόταν από το αφορολόγητο των 9.545 ευρώ.
Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 8.636 ευρώ (εφόσον δεν έχει παιδιά) η Εφορία θα του παρακρατά κάθε μήνα 15,6 ευρώ.
* Από 2,5 ευρώ έως και 18,6 ευρώ τον μήνα για φορολογουμένους με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα από 9.000 έως και 25.000 ευρώ. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις αφορούν φορολογουμένους με ετήσιες αποδοχές 25.000 ευρώ, όπου η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μεταφράζονται σε μείωση αποδοχών 18,6 ευρώ τον μήνα.
Από 5 ευρώ έως και 14,4 ευρώ τον μήνα για φορολογουμένους με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα από 9.000 έως και 25.000 ευρώ. Η μικρότερη επιβάρυνση 5 ευρώ τον μήνα αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, ενώ το παράδοξο είναι πως σε χαμηλότερα εισοδήματα, π.χ. στα 9.500 ευρώ, η Εφορία θα παρακρατά από τον μισθό 7,4 ευρώ κάθε μήνα παραπάνω σε σχέση με σήμερα.
Από 3 ευρώ έως και 6,2 ευρώ τον μήνα για φορολογουμένους με τρία παιδιά, στην ίδια εισοδηματική ζώνη των 9.000-25.000 ευρώ. Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι έσωσαν την παρτίδα των επιβαρύνσεων την τελευταία στιγμή, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή και για τα εισοδήματα του 2016 την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ η οποία ίσχυε το 2015.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ TA NEA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις