ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016: Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελική φάση της άσκησης


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, η Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, ΑΚΑΜ, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης παρακολούθησαν την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016» που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής «ΑΕΤΟΣ» Αλεξανδρούπολης.



















Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που έχω τη μεγάλη τιμή σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρίσκομαι πάλι σήμερα, στον Έβρο, αυτή την ακριτική περιοχή στην οποία πάλλεται η καρδιά του ελληνισμού.

Είμαστε όλοι εδώ, στην Περιοχή Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, μια περιοχή με τεράστια επιχειρησιακή και εθνική αξία, στην τελική φάση της διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων 2016».

Ξεχωριστή είναι επίσης η χαρά μας, που έχουμε μαζί μας διπλωματικές και στρατιωτικές αποστολές από άλλες χώρες, τους οποίους και ευχαριστώ για την παρουσία τους και τους στέλνω μήνυμα συνεργασίας και φιλίας.

Η άσκηση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα του εκπαιδευτικού κύκλου των Ενόπλων Δυνάμεων, έλαβαν δε μέρος μονάδες και σχηματισμοί και των τριών κλάδων καλύπτοντας σχεδόν όλο το Αιγαίο και τον Έβρο.


















Κύριε Αρχηγέ,

Η τελευταία φάση της άσκησης που μόλις παρακολουθήσαμε ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, από κάθε άποψη.

Για άλλη μια φορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε, σε ειδικούς και μη, την αποτρεπτική ικανότητα του στρατεύματος και τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εθνικό μας χώρο και τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα από οποιαδήποτε εξωτερική επιβουλή.

Για άλλη μια φορά μας κάνατε όλους περήφανους. Και εμένα προσωπικά, ως πολιτικό προϊστάμενο, αλλά και τους Έλληνες πολίτες, που αντιλαμβάνονται ότι τα χρήματα που διαθέτουν από το υστέρημά τους, για την άμυνα της χώρας, πιάνουν τόπο.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας ενημερώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων από τους Αρχηγούς όλων των Επιτελείων, επί μακρόν - για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία - και στήριξε με τις προχθεσινές του δηλώσεις το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι καιροί είναι δύσκολοι για την πατρίδα μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η πατρίδα μας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλα τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων για τη στήριξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και ζητώ από όλους οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην αποτελούν μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά πεδίο σύμπνοιας και εθνικής ομοψυχίας.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η παρατηρούμενη αστάθεια στο εσωτερικό χωρών αυτής, με κορυφαία περίπτωση την αποτελμάτωση και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, οι κοινωνικοί και πολιτικοί κλυδωνισμοί στην Τουρκία και το προσφυγικό ζήτημα είναι παράγοντες που ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, έχουν όμως διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ασταθές πολιτικό τοπίο, με πρόβλεψη για γενικότερη αστάθεια, με παράλληλη έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, αλλά και εθνοτικές συγκρούσεις, που προαναγγέλλουν ιδιαίτερα δυσμενείς εξελίξεις και διαμορφώνουν δεδομένα που επηρεάζουν άμεσα, την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και το διεθνές σύστημα ασφαλείας ευρύτερα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό και με μια σειρά γεγονότων, στον περίγυρο της χώρας μας, λειτουργούν ως υπόμνηση, αλλά και ως προειδοποίηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της γείτονος χώρας, που καταλύουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, αλλά και οι ανιστόρητες θέσεις γειτόνων μας, οι οποίες δυστυχώς υιοθετήθηκαν από αξιωματούχο των Βρυξελλών, έστω και προσωρινά.

Εύκολα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε όλοι, πόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης μας αναλογεί ως Ένοπλες Δυνάμεις στην αέναη προσπάθεια της χώρας μας να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών. Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως μια χώρα δυτική, μια χώρα ευρωπαϊκή, μια χώρα που θέλει να μετέχει στο κεντρικό ρεύμα των εξελίξεων, μέσα στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, αλλά και μια χώρα που έχει τα δικά της εθνικά συμφέροντα, τις δικές της προτεραιότητες και τις δικές της συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή.

Και το πράττουμε, κυρίες και κύριοι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν αδιάλειπτα το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η εθνική μας κυριαρχία, η άσκηση της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν περιορίζεται και δεν συμπιέζεται.

Η ασφάλεια και η ευημερία του ελληνικού λαού, η ασφάλεια της χώρας καθώς και των εθνικών μας «κόκκινων γραμμών» αποτελεί για μας στόχο πρωταρχικής σημασίας.

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες, Εθνοφύλακες και πολιτικό προσωπικό,

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία η οποία ταλαιπωρεί εσάς, τις οικογένειές σας και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, εσείς στέλνετε αυτό μήνυμα.

Το εθνικό έργο που κάθε μέρα επιτελείτε και η άριστη εκτέλεση των καθηκόντων σας σε συνθήκες σκληρής διαβίωσης, σας καθιστά επίλεκτα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα και πρέπει να είστε υπερήφανοι γι’ αυτό, όπως και εμείς είμαστε υπερήφανοι για εσάς.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με την καθημερινή παρουσία τους σε όλες τις εσχατιές τις ελληνικής επικράτειας, με την παροχή ανυπολόγιστου κοινωνικού έργου και τη συνδρομή τους στο δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι αποτελούν μια διαχρονική σταθερά της εθνικής μας ισχύος.

Η πατρίδα σας εμπιστεύεται το μέλλον της και ο ελληνικός λαός την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας του.

Κύριες και κύριοι,

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους που βρίσκονται σήμερα εδώ, γιατί εδώ στον Έβρο, στη Θράκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα αποδεικνύετε την άριστη συνεργασία μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ελληνικού λαού και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μαζί θα προχωρήσουμε όχι μόνο στο αμυντικό έργο, αλλά και στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και εδώ ζητώ τη βοήθεια όλων των βουλευτών της περιοχής, όλων των κομμάτων, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν να βοηθήσουν αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει, με τη δημιουργία σχολείων στην περιοχή, με τα έργα της ΜΟΜΚΑ, που καλύπτουν ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα και θα συνεχίσουμε ακόμα περισσότερο, προκειμένου να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε και Έλληνες πολίτες που επί χρόνια ολόκληρα βρίσκονταν κάτω από την απειλή του προξενείου της γείτονος χώρας και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους μουσουλμάνους της Θράκης που έχουν μέσα τους την εθνική ταυτότητα και προσπαθούν από μόνοι τους - πολλές φορές εγκαταλελειμμένοι από το κράτος - να την κρατούν άσβεστη.

Θέλω να ευχαριστήσω τους εφέδρους που με τη συμμετοχή τους στην άσκηση συνέβαλαν στην επιτυχία της. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Εθνοφύλακες, οι οποίοι με το νέο σχεδιασμό που ετοιμάζουμε με τους Αρχηγούς των Επιτελείων θα είναι ακόμα πιο ενεργοί σε ασκήσεις, μέσω της διαμόρφωσης του νέου αμυντικού δόγματος τη χώρας.

Θέλω να διαβεβαιώσω τις Θρακιώτισσες και τους Θρακιώτες, τις Εβρίτισσες και τους Εβρίτες, ότι ήδη σχεδιάζουμε νέα ανακατανομή δυνάμεων στον Έβρο, με ένα νέο σχεδιασμό, που θα ενισχύσει την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου σε όσους σχεδίασαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν τον Παρμενίωνα 2016, με τα εξαίρετα αποτελέσματα που όλοι μαζί διαπιστώσαμε και να ευχηθώ με τη βοήθεια της Υπερμάχου Στρατηγού οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίσουν με επιτυχία το εθνικό τους έργο.

Σας ευχαριστώ».

http://www.onalert.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις