Η ΕΕ “χαϊδεύει” τον Ερντογάν για την αμφισβήτης της Συνθήκης της Λωζάννης!

turkey-greece-bulgaria_on_treaty_of_lausanne
«Χαϊδεύει τα αυτιά» της Τουρκίας η Κομισιόν για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης ο οποίος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Αυτό προκύπτει από την Απάντηση στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή στις 19 Οκτωβρίου ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς με την οποία ζητούσε την άμεση καταδίκη των προκλητικών δηλώσεων του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, απάντηση που απέστειλε χθες 20 Δεκεμβρίου εξ’ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Επίτροπος κ. Hahn.
Έτσι αντί ο κ. Hahn να καταδικάσει ρητά και απερίφραστα την αμφισβήτηση των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Ελλάδας που εκφράστηκε επισήμως εκ μέρους του Ρ.Τ.Ερντογάν και των λοιπών τουρκικών αρχών στην Απάντησή του αρκείται στο να εκφράσει τις σοβαρές του ανησυχίες. Μάλιστα δεν αναφέρεται καν στον Ερντογάν και στη Συνθήκη της Λωζάννης
Στην χλιαρή Απάντησή του ο Επίτροπος Hahn αναφέρει ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον χρειάζεται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Επιπλέον, καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Ακολουθούν τα κείμενα της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά και της Απάντησης του κ. Hahn:
Θέμα: Καταδίκη των προκλητικών δηλώσεων του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τα συναφή κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
Στις 29/9/2016 και εκ νέου στις 17/10/2016 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν με προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έθεσε θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, της Κρήτης, της Βορείου Ελλάδας και της Θράκης.
Ανάλογες δηλώσεις αμφισβήτησης της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου που θεσπίζουν τα συναφή Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδας στις περιοχές αυτές έκαναν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Άγκυρας.
Επιπλέον, στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2016 σημειώθηκαν μαζικές παραβιάσεις τόσο του Ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά μαχητικά αεροσκάφη όσο και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τουρκικά υποβρύχια.
Ερωτάται, κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων, η ΥΕ/ΑΕ, ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου:
  • Να καταδικάσει άμεσα και απερίφραστα την αμφισβήτηση των ως άνω Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Ελλάδας που εκφράστηκε επισήμως εκ μέρους του Ρ.Τ.Ερντογάν και των λοιπών τουρκικών αρχών;
  • Να εξασφαλίσει ότι θα ασκηθεί πίεση στην Τουρκία προκειμένου να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923;

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Επιτροπής (20.12.2016):
Στην ετήσια έκθεση για την Τουρκία[1], η Επιτροπή υπενθύμιζε ότι, σύμφωνα με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, το Συμβούλιο επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον χρειάζεται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξέφρασε εκ νέου σοβαρή ανησυχία και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.

militaire.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις