Συνταξιούχοι: Θα χάσουν (άλλη) μία σύνταξη τον χρόνο

Συνταξιούχοι: Θα χάσουν (άλλη) μία σύνταξη τον χρόνο
Όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει τη 13η σύνταξη που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, αλλά θα αφαιρέσει από τους σημερινούς συνταξιούχους ακόμη μία μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και της μείωσης του αφορολογήτου.
Εκπρόσωποι των συνταξιούχων εκτιμούν ότι από 7% ώς 35% θα είναι η μείωση στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις με την κατάργηση των προσωπικών διαφορών από το 2019. Το 1% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε να περικοπεί από τις συντάξεις μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν η περικοπή θα είναι «μια και έξω» ή σταδιακή στη διετία 2019-2020. Πάντως, επιχειρείται να βγει από το καλάθι των περικοπών η προσωπική διαφορά που προκύπτει στις κατώτατες συντάξεις, σε συντάξεις δηλαδή κάτω των 600 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), η αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα επιφέρει βαρύτερες απώλειες από τις αρχικά εκτιμώμενες, 20% κατά μέσον όρο. Ειδικότερα, όπως ορίζει η εγκύκλιος που εκδόθηκε για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου), ο επανυπολογισμός δεν θα γίνεται επί του αρχικού ποσού των συντάξεων (όπως δηλαδή προβλέπουν οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις), αλλά με το μειωμένο ποσό των περικοπών των μνημονιακών νόμων. Αυτό σημαίνει, κατά το ΕΝΔΙΣΥ, ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η προσωπική διαφορά (όπως ζητούν οι δανειστές) οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης συνολικά θα αγγίζει το 65% (συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένειας).

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, η επερχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα. Εκτιμάται ότι η συνολική μνημονιακή απώλεια των συνταξιούχων από τις μειώσεις, τη φορολογία και τις εισφορές θα φθάσει - με τη νέα περικοπή - το 65%. Οπως επισημαίνει ο Νίκος Χατζόπουλος, κατά την περίοδο των Μνημονίων (2010-2016) οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ λόγω μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων τους κατά 35 έως 50%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ TA NEA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET! (ΟΔΗΓΙΕΣ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ε.Σ.)