Μεταθέσεις στρατιωτικών: Χωρίζουν την Ελλάδα σε βόρειους και νότιους !

Φράχτης

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Εγκλωβισμένα στην παραμεθόριο βρίσκονται για πολλά χρόνια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία προέρχονται κυρίως από τους ΕΠΟΠ, οι οποίοι περιμένουν καρτερικά μήπως αλλάξει κάτι και μπορέσουν να μετατεθούν.

Με αφορμή τα θέματα σχετικά με τις μεταθέσεις στρατιωτικών που κάνει το ArmyNow.Net λάβαμε πολλές επιστολές διαμαρτυρίας από ΕΠΟΠ, με τις οποίες μας εξηγούν το πρόβλημά τους:
Τα στελέχη που προέρχονται από τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) παραμένουν για χρόνια στα σύνορα, ανεξάρτητα από τον τόπο που επιθυμούν να μετατεθούν, χωρίς μάλιστα να παίρνουν μόρια, καθώς τα μόρια δίνονται μόνο τα 3 πρώτα χρόνια.
Όταν ξεπεραστεί αυτό το χρονικό διάστημα, παύουν να παίρνουν μόρια για την υπηρεσία σε παραμεθόριο κι ενώ βλέπουν συναδέλφους τους υπαξιωματικούς να τους αποχαιρετούν και να παίρνουν μεταθέσεις σε τόπους που έχουν τα συμφέροντά τους, ώστε να πάρουν μια ανάσα, αυτοί παραμένουν στην μεθόριο, με τις όποιες οικονομικές συνέπειες στον προϋπολογισμό των οικογενειών τους.
Πρόσφατα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στις οικονομικές πιέσεις που δέχονται στα χαμηλόβαθμα στελέχη στην παραμεθόριο, με αφορμή υπαξιωματικό ο οποίος υπηρετεί σε νησί του Αιγαίου και μίλησε στην εκπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πολλά απο τα προβλήματα αυτά θα είχαν απαλυνθεί εάν οι ΕΠΟΠ έπαιρναν μετάθεση για κάποιο διάστημα σε φρουρά συμφερόντων τους, ώστε να μπορούν να γλιτώσουν ένα ενοίκιο ή κάποια άλλα έξοδα.
Σήμερα υπάρχουν ΕΠΟΠ από την πρώτη σειρά που δεν έχουν πάρει ποτέ μετάθεση από την παραμεθόριο! Δεν έχουν δηλαδή μετακινηθεί ποτέ σε φρουρά συμφερόντων τους και μετά τον 3ο χρόνο δεν παίρνουν καν τα μόρια της παραμεθορίου ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν μετάθεση!
Μάλιστα, όταν τολμήσουν να ζητήσουν μετάθεση, η απάντηση που παίρνουν είναι “δεν έχεις τα μόρια”!
Επιπλέον τα ελάχιστα χαμηλόβαθμα στελέχη που μετακινούνται κατά τη διάρκεια των μεταθέσεων, πηγαίνουν μόνο σε πολύ κοντινές περιοχές, ώστε να μην επιβαρύνεται η υπηρεσία με τα έξοδα μετακόμισης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει χωριστεί σε βόρειους και νότιους μας έλεγαν χαρακτηριστικά υπαξιωματικοί.
Όσοι υπηρετούν στα νησιά του Αιγαίου παίρνουν κάποιες ελάχιστες μεταθέσεις είτε για άλλα κοντινά νησιά, είτε για την ηπειρωτική χώρα, αλλά για την Κεντρική Ελλάδα και προς το νότο.
Αντίστοιχα, όσοι υπηρετούν σε Εβρο και Θράκη, παίρνουν μεταθέσεις μέχρι το πολύ την κεντρική Ελλάδα.
Υπάρχουν στελέχη που ζητούν να πάνε σε δυσπρόσιτη περιοχή, αλλά αν για παράδειγμα υπηρετούν σε νησιά και ζητούν να πάρουν μετάθεση στον Έβρο (αν κατάγονται από εκεί), η υπηρεσία δεν το εγκρίνει, γιατί τα έξοδα της μετακόμισης είναι πολύ υψηλά!

Ελπίζουμε η νέα ηγεσία του ΓΕΣ να εξετάσει τα προβλήματα και οι φετεινές μεταθέσεις να έχουν και ένα πιο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

http://www.armynow.net/metatheseis-straitotikon-xwrizoun-ellada/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις