Νέος γύρος αλλαγών στο συνταξιοδοτικό στελεχών ΕΔ-ΣΑ


Παρά τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις της πολι­τικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Π. Καμμένος και Δ. Βίτσας), ότι δεν θα θιγούν τα στελέχη των Ενόπλων
Δυνάμεων, στο νέο συντα­ξιοδοτικό νομοσχέδιο (Νόμος Κατρούγκαλου) υπάρχουν αρκετές διατάξεις που πλήττουν τους στρατιωτικούς.

Στις ερμηνευτικές εγκυκλίους διευκρινίζεται ότι για όσους συμπλήρωσαν τα 24,5 έτη το 2013 απαιτούνται 30,5 έτη χωρίς όριο ηλικίας και συνταξιοδοτούνται άμεσα, ενώ για όσους τα συμπλή­ρωσαν μετά την 1/1/2015 και είναι νέοι, έχουν καταταγεί δηλαδή μετά το 1993, απαιτούνται 40 έτη πραγματικής υπηρεσίας για να βγουν στη σύνταξη.

Επίσης σημαντικές απώλειες στις συντάξεις θα έχουν όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία κάτω των 55 ετών, δηλαδή χιλιάδες απόστρατοι (Στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας), οι οποίοι έχουν αποχωρήσει υπό καθεστώς 35ετίας, διότι κατά την αποχώρηση τους δεν είχαν οι περισσό­τεροι συμπληρώσει τα 55 έτη ηλικίας.

Αρνητική εξέλιξη στο συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών, στο νέο Ασφαλιστικό, είναι ότι δεν υπάρχει ειδική μνεία για τον τρόπο υπολογι­σμού των ετών μονάδων εκστρατείας (μάχιμης 5ετίας), όπως και των εξαμήνων (πτητικά, κατα­δυτικά, αλεξιπτωτιστών και άλλα) στη νέα σύντα­ξη, ούτε εκδόθηκε έως σήμερα κάποια εγκύκλιος γι' αυτό το θέμα.

Αν δεν υπάρξει άμεσα διορθωτική παρέμβα­ση, τότε, οι απώλειες στις μελλοντικές συντάξεις των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων και εκεί­νων που υπηρετούν σε μάχιμες Μονάδες του Στρατού, στις πολεμικές Μοίρες της Αεροπορίας, στις Φρεγάτες και τα Υποβρύχια, θα είναι σημαν­τικές.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας επιμένουν πως οι απώλειες από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων -οι οποίες για χιλιάδες αξιωματικούς θα είναι ση­μαντικές- θα συμπεριληφθούν στην προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα η μέγιστη μείωση στις συντάξιμες αποδοχές να μην ξεπερνά συνολικά και συνδυαστικά για όλους το 18%.

Χρήστος Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-19/08/2017)
 
 
άρθρο από http://staratalogia.blogspot.gr/2017/08/blog-post_99.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις