Η Τουρκία προχωρά το πρόγραμμα “εθνικού μαχητικού” με τη βρετανική BAE

Αποτέλεσμα εικόνας για toyrkia eksoplistika
άρθρο από militaire.gr
Οι εξοπλιστικές φιλοδοξίες της Τουρκίας δεν έχουν ταβάνι…Μπορεί να μείνουν ανολοκλήρωτες αλλά προς το παρόν η Άγκυρα τις “κυνηγά”.

Η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία, η ΤΑΙ συνεχίζει τις επαφές με τη BAE για το πρόγραμμα TF-X,που αφορά στη σχεδίαση και παραγωγή του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους.
Οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας έχουν διαρκή επαφή γι΄ αυτό το θέμα που οι Τούρκοι φαίνεται να έχουν πάρει σοβαρά το ζήτημα. Έχουν υπογραφεί δύο σχετικές συμφωνίες και το πρόγραμμα προχωρά,τουλάχιστον στα χαρτιά.
Μην ξεχνάμε ότι τον Ιανουάριο του 2017 ο Ερντογάν είχε συναντηθεί με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην Άγκυρα. Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ανακοινώσει τότε ότι “η BAE Systems και η TAI (Turkish Aerospace Industries) υπέγραψαν ένα ‘πρωτόκολλο συμφωνίας’ που εγκαθιδρύει έναν συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X”.
Το σχέδιο για το “εθνικό” μαχητικό της Τουρκίας έχει τεθεί σε φάση υλοποίησης από το 2015. Προς τα τέλη του 2015 η Rolls Royce υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης με το επιστημονικό ερευνητικό ίδρυμα της Τουρκίας για να ανοίξει ένα «προηγμένο κέντρο παραγωγής τεχνολογίας” στην Τουρκία.
Αυτή η συμφωνία με τη  Rolls Royce  είχε γίνει για τον κινητήρα του “εθνικού αεροσκάφους” που σχεδιάζει.
Η Τουρκία θέλει να ΄χει έτοιμο το “εθνικό μαχητικό” της μέχρι το 2023, εκατό χρόνια από την ίδρυση του κράτους της.
Το εγχείρημα δεν είναι διόλου εύκολο. Η Τουρκία πάντως έχει αρχίσει να παράγει δικά της εξοπλιστικά προϊόντα. Στο βίντεο τα εξοπλιστικά που είναι 100% τουρκικά.

* Η εικόνα παραπάνω είναι αρχείου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις