Περιουσία Ενόπλων Δυνάμεων, η «αξιοποίηση» που έγινε απαξίωση


Του Λάμπρου Τζούμη
Αντιστρατήγου ε.α

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του για το περιφερειακό συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, εκτός από την πτήση με F-16 επισκέφθηκε τις πόλεις Βόλου και Λάρισας. Σε ομιλία που πραγματοποίησε, ανέφερε ότι για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η κυβέρνηση ακολουθεί μια πάγια τακτική παραχώρησης χώρων για δημόσια χρήση. Για το λόγο αυτό, αποφασίσθηκε η παραχώρηση στο Δήμο Λάρισας των στρατοπέδων «Μπουγά» και «Τζήμα», προκειμένου να αποδοθούν στους κατοίκους ως χώροι πολιτισμού και αναψυχής. Είναι σκόπιμο να επισημανθεί, ότι στην περιοχή της Λάρισας, το κόμμα των ΑΝΕΛ έχει υπουργό και ο Δήμαρχος της πόλης διάκειται φιλικά στο ΣΥΡΙΖΑ. Πέρυσι το καλοκαίρι, ο κ. Καμένος προώθησε και ψηφίστηκε στη βουλή ο ν. 4407/16. Σύμφωνα με το άρθρο 13 του υπόψη νόμου, που αφορά στην αξιοποίηση ακινήτων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, προβλέπεται ότι:

Ø Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν ή εποπτεύονται από αυτούς, υποβάλλουν πλήρες βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο και οικονομοτεχνική μελέτη με σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Ø Η συμφωνηθείσα αντιπαροχή, αποτιμώμενη σε χρήμα δεν υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Ø Η σχετική συμφωνία εγκρίνεται από το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ).

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της σχετικής απόφασης από το ΣΑΜ, είναι η γνωμάτευση για την επιχειρησιακή αναγκαιότητα ή όχι του στρατοπέδου που πρόκειται να παραχωρηθεί. Στο στρατόπεδο «Μπουγά» που ανακοινώθηκε ότι παραχωρείται, εδρεύει Μοίρα Πυροβολικού Πεζοναυτών, η οποία θα πρέπει να μετασταθμεύσει σε άλλο χώρο. Κατόπιν των παραπάνω τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις περί παραχώρησης των προαναφερόμενων στρατοπέδων από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και τήρησης των προβλεπομένων διαδικασιών σε κάθε δραστηριότητα που εμπλέκεται κρατικός φορέας, είναι:

Ø Γιατί οι ανακοινώσεις έγιναν εν απουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ως γνωστόν βρίσκεται στη Βραζιλία;

Ø Ο Δήμος Λάρισας έχει υποβάλλει πλήρες βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο και οικονομοτεχνική μελέτη με σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

Ø Έχει συμφωνηθεί η προβλεπόμενη αντιπαροχή από το ν. 4407/16;

Ø Υφίσταται συμφωνία, η οποία να έχει εγκριθεί από το ΣΑΜ;

Η μη ύπαρξη των παραπάνω προϋποθέσεων που θέτει το ισχύον νομικό πλαίσιο στην παραχώρηση ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ. και η αντιμετώπιση της από τον πρωθυπουργό ως «προσωπικό» τσιφλίκι, καταδεικνύει μια ασεβή συμπεριφορά που προσβάλει το σύνολο των στελεχών των Ε.Δ. αλλά και κάθε λογικά σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη.

Με αφορμή τα παραπάνω σε ότι αφορά στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ε.Δ. και στην επιτυχία αυτής, για την οποία έχει αναφερθεί στο παρελθόν με βερμπαλιστικές εκφράσεις ο κ. Καμένος, να επισημανθούν τα εξής: Πριν μερικούς μήνες, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», έκτασης 332.000 τετραγωνικών μέτρων, στον ομώνυμο Δήμο. Η συμφωνία που προϋπήρχε από το 2014 και η οποία δεν τηρήθηκε, προέβλεπε παραχώρηση 52.000 τετραγωνικών μέτρων, αντικειμενικής αξίας 13 εκατ. ευρώ περίπου, να παραμείνει προς πολεοδόμηση επ’ ωφελεία του ΤΕΘΑ, ώστε να δημιουργηθεί πρότυπος οικισμός άνω των 200 διαμερισμάτων. Με τη νέα συμφωνία ως αντάλλαγμα παραχωρήθηκαν 83 διάσπαρτα διαμερίσματα σε υποβαθμισμένες περιοχές, αντικειμενικής αξίας 3 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία απαιτούν εργασίες αποκατάστασης ύψους 300-400 χιλ. ευρώ περίπου. Τον Ιούλιο του ΄16, ο κ. ΥΕΘΑ κατά τη διάρκεια ψήφισης του ν. 4407/16 στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξε για το νομοθέτημα, επεσήμανε ότι αυτό θα συντελούσε στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ε.Δ. προς το συμφέρον των στελεχών. Πώς γίνεται να υπάρχει απώλεια 10 εκατ. ευρώ από μια μόνο παραχώρηση (Στρδο Παύλου Μελά) και αυτό να είναι επ΄ ωφελεία των στελεχών των Ε.Δ., μόνο ο κ. Καμένος μπορεί να το εξηγήσει.

Τέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΥΕΘΑ για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ε.Δ. από το βήμα της βουλής τον Δεκ. του ΄16, τα έσοδα για το 2017 επρόκειτο να ανέλθουν στα 300 εκατ. ευρώ και να σταθεροποιηθούν στα 400 - 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα έτη. Οι προβλέψεις αυτές διαψεύστηκαν παταγωδώς, καθόσον σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία ίδρυσε ο κ. Καμένος, τα έσοδα της αξιοποίησης, μέχρι τον Αυγ. του ΄17 ανέρχονταν μόλις σε 650 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή η διαφορά στις προβλέψεις του ΥΕΘΑ ανέρχεται στα 299 εκατ. ευρώ περίπου. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η «αξιοποίηση» της περιουσίας των Ε.Δ. μάλλον εξελίσσεται σε απαξίωση.

http://staratalogia.blogspot.gr/2017/10/blog-post_72.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις