Προχωρά η αναβάθμιση των F-16

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας συνεδρίαση το πρωί του Σαββάτου και αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμιση των F-16 στην έκδοση VIPER. Την απόφαση γνωστοποίησε μέσω Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχθηκαν το πρόγραμμα πληρωμών που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση βάσει του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών.

Συμφωνία ύψους 1,1 δισ. ευρώ

Με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ θα αναβαθμιστούν συνολικά 85 F-16. Το συνολικό κόστος της συμφωνίας θα φτάσει τα 1,1 δισεκ. ευρώ με το «παζάρι» να γίνεται για τις καταβολές των δόσεων που αφορούν από το 2018 έως το 2020 καθώς μετά το 2021 και μέχρι τη λήξη του προγράμματος, η ευελιξία (σ.σ. οικονομική) είναι μεγαλύτερη.
Το πρώτο αεροπλάνο αναμένεται να παραδοθεί σε δύο χρόνια (2020) και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2028 με γραμμή παραγωγής και στην ΕΑΒ.

Η έκδοση Viper

  • Τα 85 αεροσκάφη εξοπλίζονται με το ραντάρ τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array) που δίνει στον ιπτάμενο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται τόσο για επίγειους όσο και για εναέριους στόχους.
  • Τα ελληνικά μαχητικά θα φέρουν οθόνη συλλογής δεδομένων LING 16, και ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS).
  • Το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS I αναβαθμίζεται σε επίπεδο ASPIS II.

Υπουργείο Άμυνας - Μαξίμου

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είχε τοποθετηθεί για το εν λόγω πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και είχε αναφερθεί στις δυσκολίες που υπήρχαν λόγων των δεσμεύσεων της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους στο πλαίσιο των προγραμμάτων λιτότητας.

Η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού:

Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. 
Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.
Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών.

Πάιατ και Κικίλιας

Την ομόφωνη έγκριση του ΚΥΣΕΑ, χαιρετίζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Πάιατ κάνει λόγο για μια μεγάλη ημέρα για τους συμμάχους μας, το ελληνικό υπουργείο 'Αμυνας και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς η Ελλάδα προχωρά στην αναβάθμιση των F-16 μετά την επίσκεψη, τον περασμένο Οκτώβριο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. Επίσης, συγχαίρει τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Πάνο Καμμένο και την ομάδα του.
«Η Νέα Δημοκρατία ήταν από τη πρώτη στιγμή υπέρ της αναβάθμισης της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16», δήλωσε ο τομεάρχης 'Αμυνας της ΝΔ σχετικά με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση των F-16 και πρόσθεσε: « Θα περιμένουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για να τοποθετηθούμε αναλυτικά».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις